V Prešovskom kraji sú štyri úspešné adopcie deti do zahraničia

15.10.2003 Celý región

Prvé úspešné adopcie štyroch deti do zahraničia majú za sebou v Prešovskom kraji. Podľa informácií vedúceho odboru sociálnych vecí Krajského úradu (KÚ) v Pre...
Prvé úspešné adopcie štyroch deti do zahraničia majú za sebou v Prešovskom kraji. Podľa informácií vedúceho odboru sociálnych vecí Krajského úradu (KÚ) v Prešove Tomáša Hangoniho Okresný súd v Prešove potvrdil nedávnym rozhodnutím osvojenie troch deti. Dve získali nových rodičov vo Francúzsku a jedno v Taliansku. Ešte v roku 2002 prebehla adopcia jedného dieťaťa a to do Francúzska.

Hangoni dodal, že všetky deti boli v predškolskom veku a rómskeho pôvodu. Osvojenie novými rodičmi trvalo z právneho hľadiska v každom prípade vyše rok.
KÚ Prešov vstúpil do programu medzinárodných adopcií od 1. januára 2001. Podľa príslušného medzinárodného dohovoru vybrali 32 deti, tzv. právne voľných, ktoré nebolo možné umiestniť v iných krajoch Slovenska. Z uvedeného počtu je 16 detí na najlepšej ceste nasledovať svojich štyroch rovesníkov, adopciu zvyšných 12 detí sprevádzajú rôzne problémy.

(jj)
 

Vyberte región